diumenge, 10 de febrer del 2013

"El pou dels maquis", de Margarida Aritzeta, a les llibreries


Aquest dilluns, 11 de febrer, surten al mercat 'El pou dels maquis' i 'El pou dels maquis. Els fets, els documents. Realitat i documentació d'una novel·la verídica' de l'escriptora vallenca Margarida Aritzeta. Es tracta d'un doble volum sobre uns fets històrics que van succeir a la segona meitat dels anys 40 a la masia Cardellà, a Valls, on l'autora va néixer i viu actualment, i on uns maquis hi construïen un pou. El primer dels llibres recrea els fets en forma de novel·la, mentre que el segon és un 'making of' que mostra el procés de descoberta dels fets, de localització dels documents, la consulta de la documentació del Consell de Guerra Sumaríssim (encara avui obert) i un recorregut per la memòria d'Aritzeta.

El llibre, editat per Cossetània, és "un intent de convertir en paraules el silenci de dues generacions", explica l'autora, d'uns maquis que, contra els prejudicis habituals, no eren gent de les muntanyes, desarrapats i desarrelats, sinó "una guerrilla urbana que no tenia res a veure amb la imatge que n'ha donat la historiografia". Un col·lectiu organitzat "per derrocar el feixisme que no se'n va sortir", afirma, "molta gent normal que, des de la seva normalitat, i amb perills enormes, hi va donar suport".

La majoria dels personatges i fets que apareixen a la novel·la són reals. Un viatge per la història que Aritzeta assegura que "vaig començar a investigar quan vaig saber que a l'habitació on jo dormia, sis anys abans de néixer hi dormien quatre guerrillers". "Hi ha part d'aquesta història que la meva àvia m'havia explicat com un conte, però quan vaig començar a créixer me la va deixar d'explicar", afirma l'autora. I sovint, davant les preguntes, el seu propi pare, Xavier Aritzeta, un dels protagonistes de la història, li replicava "això encara no es pot explicar perquè no està perdonat".

A "El pou dels maquis" hi apareixen vides reals, persones reals, s'hi descriu una època convulsa on les tortures, les traïcions i les decisions personals van marcar als que hi participaven com a peces d'un tauler d'escacs en el que, a nivell mundial, no deixaven de ser peons. El llibre, doncs, vol ser una "explicació del perquè totes aquestes persones es van trobar immersos al conflicte" i el perquè del final del maquis. "M'he trobat amb la sorpresa de descobrir una història d'Espanya que no l'ha explicat ningú", conclou Aritzeta.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons