dimarts, 19 de febrer del 2013

"El pou dels maquis" es presenta a la seu de l'IEV de Valls


L'escriptora vallenca Margarida Aritzeta presenta aquest dijous, 21 de febrer, a dos quarts de 8 del vespre, a la sala d'actes de l'Institut d'Estudis Vallencs un doble volum editat per Cossetània sobre els guerrillers antifranquistes establerts a la masia Cardellà de Valls a mitjans dels anys 40 del segle passat: "El pou dels maquis" i "El pou dels maquis. Els fets, els documents. Realitat i documentació d'una novel·la verídica".

El primer dels volums és la història novel·lada resultant de quatre anys d'investigació i de documentació sobre la presència de maquis a l'Alt i el Baix Camp. Aritzeta assenyala que "vaig començar a investigar quan vaig saber que a l'habitació on jo dormia, sis anys abans de néixer hi dormien quatre guerrillers". La majoria dels personatges, localitzacions i fets que apareixen a la novel·la són reals i s'hi descriu una època convulsa on les tortures, les traïcions i les decisions personals van marcar als que hi participaven com a peces d'un tauler d'escacs en el que, a nivell mundial, no deixaven de ser peons. El llibre vol ser descriure com totes aquestes persones es van trobar immerses en el conflicte. Aritzeta assegura que, després de la investigació, "m'he trobat amb la sorpresa de descobrir una història d'Espanya que no l'ha explicat ningú"

El llibre, editat per Cossetània, és "un intent de convertir en paraules el silenci de dues generacions", explica l'autora, d'uns maquis que, contra els prejudicis habituals, no eren gent de les muntanyes, desarrapats i desarrelats, sinó "una guerrilla urbana que no tenia res a veure amb la imatge que n'ha donat la historiografia". "Un col·lectiu organitzat per derrocar el feixisme que no se'n va sortir", afirma, "molta gent normal que, des de la seva normalitat, i amb perills enormes, hi va donar suport".

El segon llibre, "El pou dels maquis. Els fets, els documents. Realitat i documentació d'una novel·la verídica", és un 'making of' que mostra el procés de descoberta dels fets, de localització dels documents, la consulta de la documentació del Consell de Guerra Sumaríssim (encara avui obert) al que va tenir accés l'autora pel fet de ser familiar directa de dos dels encausats (el seu pare i el seu avi) i un recorregut per la memòria de la mateixa Aritzeta. Entre els arxius i fons consultats s'hi compta l'Arxiu Històric de Tarragona, l'Arxiu Comarcal de l'Alt Camp, l'Arxiu Municipal de Valls, l'Arxiu Nacional de Catalunya, l'Arxiu del Tribunal Militar Tercer (IV Regió), l'Arxiu Històric del Partit Comunista de Madrid o l'hemeroteca digital del diari La Vanguardia, entre d'altres.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons